Claes Malmberg

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Född och uppvuxen i Mölndal är Claes en välkänd profil för göteborgspubliken. Han slog igenom med figuren Ronny Jönsson, den oförutsägbare och opolerade hårdrockaren från Mölndalsbro, i slutet av -80-talet. För många är Claes kanske mest känd som komiker och ståuppare, bland annat tillsammans med Lennie Norman och i populära TV-program som Tack gode Gud, Time Out och Parlamentet. Men han har också visat prov på seriösare sidor med sin medverkan i ett flertal musikaler som Annie och Det våras för Hitler (The Producers). För sin roll i Les Miserables tilldelades han 1990 en Guldmask för Bästa manliga biroll och 2010 fick han ännu en Guldmask, denna gång för huvudrollen i Det våras för Hitler.

Barn i alla åldrar är också välbekanta med Claes – han har under åren medverkat i flera barnprogram och filmer som Lotta på Bråkmakargatan, Kalle Blomqvist och Sunes Jul.

Claes breda register innefattar allt från musikaler, teater, revyer, TV och film och med sin medverkan i folkkära program som Saltön och Måndagsklubben har han definitivt tagit sin plats bland de främsta i nöjessverige. Ett kvitto på detta kom 2009 då Claes tilldelades Kvällspostens Edvards-statyett, bland annat för sin medverkan i Fredriksdalsteaterns uppsättning av Lorden från gränden och Det våras för Hitler. Hans digra CV och förmåga att bjuda på sig själv med lust och inlevelse är en trygg kvalitetsmarkör för publiken, oavsett sammanhang.

Under 2011 hann Claes med rollen som Billy Flynn i musikalen Chicago i Stockholm och sin egen krogshow Claes Malmberg Still Alive i Göteborg. I höst syns han som Leopold i Vita Hästen på Nöjesteatern i Malmö (premiär 21 september) och som en av deltagarna i SVT:s Stjärnorna på slottet tillsammans med bland andra Lill-Babs och Robert Gustavsson.

Efter några års exil i Malmö är Claes sedan 2011 åter bosatt i Mölndal. Våren 2013 medverkar han i Riksteaterns, i samarbete med Gunnebo Sommarteater, uppsättning av Ladykillers.Fakta

Skådespelare

Tidigare aktuell med

Den inbillade sjuke

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda