Erik Gullbransson

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Erik Gullbransson född 1964 i Århus, Danmark. Började tidigt spela piano och bestämde sig för en karriär som musiker. Vid 10 års ålder blev det även slagverkslektioner vid kommunala musikskolan i Mölnlycke och mycket musicerande i lokala ensembler inte minst Mölnlycke Storband. Han debuterade som 17 åring på den professionella scenen med Nefertiti Concert Big Band. Under 80 talet i Göteborg spelade eller sjöng Erik i diverse band, allt från pop och showbandet Nick Noye till jazzmusik/underhållningsmusik i olika konstellationer. Så småningom inleddes samarbeten med musiker som t ex. Harald Svensson, Kjell Jansson, Thomas Darelid, Svenna Dahlberg, Jan Zirk, Rolf Jardemark m.fl.

En mångsidig artist, sångare, skådespelare, konferencier m.m. och en återkommande gäst hos orkestrar och storband runt om i landet. Inte minst med ensembler som GWO och Bohuslän Big Band.

1991 startade Erik The Nat King Cole Session, ett kritikerrosat projekt som sen dess varit på turné till och från. Projektet började som sextett, växte och arrangerades för storband för att i senaste versionen vara nerbantat till kvartett. Som en av få manliga jazzsångare i sverige är han ett välkänt namn inte minst som traditionsbärare i "crooner" traditionen och en ofta anlitad tolkare av t.ex. Sinatra, Dean Martin, Nat King Cole m.fl.

Men Erik är inte bara jazzsångare utan även en flitigt anlitad musikalartist . Med roller som Thenardier i Les Misérables, Herodes i Jesus Christ Superstar, Berättaren i Blodsbröder, Sir Danvers i Jekyll and Hyde, Judge Turpin i Sweeney Todd och sopåkaren Doolittle i My Fair Lady på GöteborgsOperan för att nämna några. Hösten 2009 gjorde han rollen som Nathan Detroit i Guys and Dolls på Göteborgs Operan. Våren 2011 turnerar han med Riksteaterns och Gunnebo Slott & Trädgårdars Vita hästen.

Fakta

Skådespelare
Född: 1964

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda