Jakop Ahlbom

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Jakop Ahlbom (född i Ytterjärna 1971) kom till Nederländerna på 90-talet för att gå på teaterhögskolan (mim) i Amsterdam. 1998 tilldelades han Top Naeff-priset som mest lovande student. Juryn beskrev honom som en hängiven, anslående och sprudlande talang.

Efter sin examen arbetade Jakop med en rad unika personer och grupper, t.ex. Karina Holla, Roy Peters, Alex d’Electrique, De Daders, Nieuw West, De Groep van Steen, de PeerGrouP/ZappSnacks, Orkater, het ro theater (som koreograf) och Unieke Zaken (som regissör). På Hetveem-teatern producerade han år 2000 Stella Maris, en uppsättning av Het Werktheater.

Sedan dess har han arbetat i eget namn och byggt upp en särpräglad och originell samling uppsättningar: Stella Maris (2000), Nur zur Erinnerung (2002), Lost (2004), Vielfalt, som har spelats både hemma och utomlands från 2006, De Architect (2008) och Innenschau (2010). Hans stil är en blandning av olika delar inom mim, teater, dans och illusion, vilket ger ett unikt teaterspråk.

I januari 2009 fick Jakop Ahlbom ett 4-årigt teaterstipendium från Nederlands Fonds voor Podiumkunsten.

Jacop turnerade senast i Sverige 1990 i Skåne med Mercuriustheatern. Detta är första gången på 20 år som Jabop turnerar i Sverige

Fakta

Allkonstnär
Född: 1971

Tidigare aktuell med

Vielfalt


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda