Jonas Hassen Khemiri

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Jonas Hassen Khemiri, född 1978, har publicerat tre romaner som har hyllats av såväl kritiker som läsare. Debutromanen Ett öga rött kom 2003 och har filmatiserats, dramatiserats och sålts i över 200 000 exemplar. Montecore – en unik tiger kom 2006 och har översatts till ett femtontal språk. Hans aktuella bok Jag ringer mina bröder utkom på Albert Bonniers förlag oktober 2012.

Khemiri har nominerats till Augustpriset och tilldelats Sveriges Radios Romanpris, Borås Tidnings Debutantpris, Bellmanpriset, Tidningen VI:s litteraturpris samt PO Enquists pris för unga författare på väg ut i Europa. Som dramatiker debuterade Khemiri med pjäsen Invasion! på Stockholms stadsteater 2006. Pjäsen spelade för utsålda hus i två säsonger, valdes ut till teaterbiennalen i Örebro 2007 och har fortsatt erövra teatrar runt om i Europa. Den fick en Obie Award för bästa manus 2011.

Hösten 2008 hade Fem gånger Gud urpremiär i Växjö. Föreställningen var ett samarbete mellan Riksteatern och Regionteatern Blekinge Kronoberg och turnerade med Riksteatern våren 2009. Hans pjäs Vi Som Är Hundra sattes upp av Göteborg Stadsteater och mottog Heddapriset i Norge för bästa föreställning 2010. Samma år satte Folkteatern upp hans föreställning Apatiska för nybörjare, som nyligen visades på SVT.

Läs mer om Jonas Hassen Khemiri på www.khemiri.se

Fakta

Författare och dramatiker
Född: 1978

Tidigare aktuell med

Fem gånger Gud


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda