Melanie Mederlind

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Melanie Mederlind examinerades från Dramatiska institutets regiutbildning 2004. Under sin utbildning regisserade hon bland annat Självanklagelse av Peter Handke. Hennes slutproduktion var Viltstigen av Franz Xaver Kroetz. Under 1990‐talet utbildade hon sig till skådespelerska på Teater‐ och Filmhögskolan i Portugal. Därefter var hon under två år anställd som skådespelerska vid Nationalteatern i Lissabon och Teatro da Cornucópia. Melanie har även varit verksam som översättare av svensk dramatik till portugisiska, bland annat Strindberg, Dagerman och Norén. Under 1999 och 2000 var hon dramaturg‐ och regiassistent vid Malmö stadsteater.

Hösten 2009 regisserade Melanie Sverigepremiären av Kvinnan från förr av Roland Schimmelpfennig på Helsingborgs stadsteater. Hon har tidigare regisserat Skandinavienpremiären av Ulrike Maria Stuart på Nationaltheatret i Oslo, som öppnade Samtidsfestivalen 2007 och som nominerades till Hedda‐priset 2008 för bästa regi. Andra produktioner av Melanie är bland andra Avskedet av Elfriede Jelinek, som innebar svensk scenpremiär för Elfriede Jelinek, och Jag älskar det här landet av Peter Turrini på Malmö stadsteater. På Riksteatern/Riks Drama gjorde hon tre produktioner; Psykos 4:48 av Sarah Kane 2004, som även turnerade i Norge med Riksteatret, Våra föräldrars sexuella neuroser av Lukas Bärfuss 2005 och I Alperna av Elfriede Jelinek 2006. Hennes senaste produktion på Riksteatern var 24 timmar Berlin av Roland Schimmelpfennig, som blev inbjuden till Tammerfors teatersommar 2008.

Hennes produktioner av Elfriede Jelineks pjäser i Sverige och Norge omnämns i boken Theatrale Grenzgänge, utgiven av Elfriede Jelinek Forschungszentrum 2009. Våren 2010 regisserade hon Sverigepremiären av Oskuld av den tyska dramatikern Dea Loher på Riksteatern, och senare på våren regisserade hon Sverigepremiären av Sinne av den tyska dramatikern Anja Hilling på Folkteatern i Göteborg. Melanie Mederlind tilldelades Konstnärsnämndens arbetsstipendium 2008, Riksteaterns stipendium 2005 och Region Skånes kulturstipendium 2004.

Fakta

Regissör

Tidigare aktuell med

I Alperna
24 timmar Berlin
Oskuld


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda