Peter Harryson

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Om vägen till svenska folkets hjärta går genom tv, så har få personer förankrat sig så stadigt där som Peter Harryson. Det började 1973 med "Kvartetten som sprängdes" och tittarfavoriten ”Hedebyborna” och fortsatte med ”Rederiet” och rollen som den sluge Pehr Silver, men när han intog programledarpulpeten i ”Så ska det låta” brakade det till ordentligt: 3,4 miljoner tittare på ett enda program är ett svårslaget tittarrekord.

In på teatern kom skådespelarbarnet Peter bakvägen. Som 13-åring började han på Norrköpings Stadsteater och senare som scenarbetare på Göteborgs Stadsteater. Så småningom blev det Scenskolan och även en anställning på Dramaten direkt efter utbildningen, men sedan fick det vara nog med tryggheten. I Kar de Mummas revyer på Folkan i Stockholm på 70-talet fick han slipa den komiska talangen, som han sen kunde använda t.ex. som sopåkaren i ”My Fair Lady” på Oscars, i dundersuccén ”Det susar i säven” på Stockholms Stadsteater på 90-talet, där han gjorde en oförglömlig Herr Padda och när han spelade den obehaglige Mr Peachum i Tolvskillingsoperan på Östgötateatern 2002.

Vad alla kanske inte känner till, är att Peter också är en duktig vissångare. I enmansföreställningen ”Ensam, långt ute”, en berättelse om Evert Taubes signerad Olle Adolphson, berättar Peter om diktarens liv och tolkar hans visor. Inspirationen hämtar han säkert från Bohuslän där han bor.

Fakta

Skådespelare
Född: 1948

Aktuell med

Kvinnans list

Tidigare aktuell med

Marknadsafton
Ensam, långt ute


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda