Rikard Bergqvist

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Rikard Bergqvist är född i Stockholm 1956 och uppväxt i Gnesta. Han gick Teaterhögskolan i Malmö och arbetade sedan på Malmö Stadsteater, i Malmö TV-teater ensemble och på Skånska teatern. Efter det flyttade han till Stockholm och var där verksam som skådespelare, manusförfattare och regissör på Pistolteatern.

Rikard har sedan fortsatt detta växelbruk och arbetat för Dramaten där han skrev manus till musikalen Råttfångaren, på TV som skådespelare, för tevetittarna är han bekant som Stefan i Rederiet, och manusförfattare till diverse serier; Rederiet, Tre Kronor, De drabbade, Spung, Sjätte dagen och Taurus. Han har även turnerat en hel del med Riksteatern, bl a. med Birdy i egen dramatisering, och Häxfisken av Allan Edwall.

Rikard arbetar nu främst för Göteborgsoperan med manus och regi. Där har han satt upp Zvea som var ett beställningsverk från Göteborgsoperan, samt den egna musikalen Kråksång. Han har också gjort moderniserade versioner av musikalerna Stoppa Världen, Rocky Horror Show och My fair Lady. Rikard har också gjort en musikalversion av Carmen, Kharmen, på Göteborgs Stadsteater, och regisserat Amadeus på Norrbottensteatern. Våren 2008 var Rikard aktuell med rockmusikalen Grymt! till musik av Sara Jangfeldt och Mathias Venge.

Hösten 2009 turnerade Rikard Bergqvists Zvea med Riksteatern.

Fakta

Regissör, dramatiker, skådespelare

Tidigare aktuell med

Zvea - sånger från ett svunnet sekel


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda