Sagateatern, Umeå

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Sagateatern är en teaterlokal i Umeå som invigdes 1959 som biografsalong. Efter att lokalen under en kortare tid stått outnyttjad i början av 1990-talet, byggdes salongen med försiktighet om till en teaterscen. Efter ytterligare några år övertog Umeå Teaterförening Sagateatern efter Ögonblicksteatern, och har sedan dess ansvarat för lokalen som sidoverksamhet till sin ordinarie verksamhet.

Sagabiografen

Sagabiografen invigdes den 1 oktober 1959, salongen hade 580 sittplatser och en 14 meter bred duk. Saga hade dessutom försetts med stereofoniskt ljud för att kunna möta konkurrensen från TV. Vid invigningen berättade direktör Åke Rapp för Västerbotten Kuriren att man även tänkt på att under vintertid i Norrland har folk rätt mycket kläder på sig. Därför byggdes Saga med ett större utrymme mellan stolsraderna än någon annan biograf i Sverige.

Huset som Saga är införlivat i byggdes 1953, själva biografen byggdes till 1958-59. Arkitekten som ritade både huset och biografen var Umeås före detta stadsarkitekt Kjell Wretling, men det var Svenska Förenade Biograf AB, ett dotterbolag till Europafilm, som lät bygga och drev bioverksamheten på Saga från första början. 1984 fusionerades SF (Svensk Filmindustri) med Europafilm. SF bedrev filmverksamheten på Saga fram till slutet, men även några lokala aktörer visade sina filmer här. Filmstudion i Umeå flyttade i mitten av 1980-talet från Odéon till Saga och man visade sina filmer på lördagseftermiddagar. 1992 flyttade man vidare till Royal och Bio Marx, detta då SF rivit Spegeln och i väntan på den nya Filmstaden behövde allt utrymme själva. Även Filmstudio Röda Rummet visade film på Saga. Under åren 1984-89 visade man nattbio och ibland hade man även filmvisningar på söndagseftermiddagarna. Men sedan kom Filmstaden, och SF sade upp kontraktet till Sagalokalen i september 1993 och med den sista filmen, som visades i december 1993, gick en trettiofyraårig biograf till historien.

Sagateatern

I mars 1994 påbörjade NCC, med Gösta Hedmark som projektledare, att tillsammans med Boverket göra en omfattande ombyggnad av Saga. En ombyggnad som ritades av Olle Qvarnström på Arkinova Arkitekter i Umeå. Hyreskontraktet gick till Ögonblicksteatern som tillsammans med Revybolaget skulle bedriva verksamheten. Revybolaget gick i konkurs strax efter inflyttningen så Ögonblicksteatern fick driva Saga själva. Förutom allt som har med själva teaterscenen att göra, gav man bland annat salongen en ny brantare vinkel, flyttade ingången till salongen, så att man nu kommer in framifrån istället för som tidigare, bakifrån salongen och tog bort den gamla biljettkassan. Salongen hade nu 376 sittplatser och en 16 meter bred scen. Idag finns det dock bara 370 platser, då ett antal stolar tagits bort som ett led i att tillgänglighetsanpassa salongen. 28:e september 1994, samma dag som Estonia förliste, var det invigning och premiär för Ögonblicksteaterns första egna pjäs på Sagateatern. Den hette ”Goda Grannar” en uppsättning som byggde på historien om Kung Ubu.

Det första gästspelet på den nya scenen var Dramatens rosade föreställning ”Idla flickorna” av Kristina Lugn. Efter tio år kände Ögonblicksteatern att man inte längre hade resurser att fortsätta driva Saga, så man sade upp hyreskontraktet. Umeå Teaterförening, som är den stora inhyraren på Sagateatern tog då 2004 över verksamheten för att vid sidan om sin ordinarie verksamhet, driva Sagateatern som en renodlad gästspelsscen.

Källor

(Texten är publicerad med tillstånd av Umeå Teaterförening i den form som lagts upp 7:e april 2009).

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda