York Landgraf

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

York Landgraf är bosatt i Berlin och arbetar internationellt som scenograf, kostymör, fotograf och grafisk designer för talteater, dansteater och opera.


York är född i Halle, nära Leipzig, och uppvuxen i Lausitz, i dåvarande Östtyskland. Efter en lärlingsutbildning till maskinist i ett brunkolsdagbrott och en avbruten ingenjörsutbildning i kraftverksteknik började han 1987 att arbeta med rekvisita på stadsteatern i Cottbus. Mellan 1988 och 1991 arbetade han som rekvisitör på Volksbühne i Östberlin dit han också återvände efter utbildningen till scenograf vid Kunsthochschule Berlin Weißensee (1993-1998). Under de följande tre åren arbetade han som assistent till scenograf Bert Neumann, bland annat i regissören Frank Castorfs välkända produktioner.


York Landgraf har även arbetat med regissörer som René Pollesch, Gesine Danckwart, och Jenny Nörbeck. Arbetet har tagit honom till städer som New York, Berlin, Hamburg, Stuttgart, Bern, Köpenhamn och återkommande gånger till Stockholm.

Han är aktuell som scenograf och kostymör på Riksteatern med Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri, ett samarbete med Malmö stadsteater som spelas under våren 2013.

För mer information och bilder, besök: www.yorkland.de

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda