Bilder: Webbanpassa bilder med Pixlr

Från Riksipedia

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
 
Rad 4: Rad 4:
==Hur du webbanpassar en bild med hjälp av Pixlr.com==
==Hur du webbanpassar en bild med hjälp av Pixlr.com==
-
1. Gå till pixlr.com, klicka på "Open Pixlr editor".<br />2. Klicka på "Öppna en bild från din dator" och välj den bild du vill webbanpassa.<br />3. Längst ner i bildfönstrets vänstra hörn ser du bildens storlek i pixlar. Låt säga att du vill ha med en bild tagen med digitalkamera på din webbplats. Låt säga att 500 pixlar är en lagom bredd för en bild.Till vänster i bild har du Verktyg. Markera Beskärningsverktyget, längst upp till vänster.<br />4. Markera sedan den del av bilden som du vill använda.<br />5. Klicka sedan bredvid markeringen så att du får frågan "Do you want to apply the changes?" (Vill du tillämpa förändringarna?), och svara "Yes". Bilden har nu beskurits, men du ser förmodligen i bildfönstrets vänstra hörn att bilden fortfarande är större än så.<br />6. Gå in under fliken "Bild" och klicka på "Bildstorlek", skriv i siffran 500 i fältet "Bredd" och klicka OK. Du ska nu se på pixelräknaren att bilden är 500 px bred. Till vänster om pixelräknaren visas i procent hur stort bilden visas. Vill du se bilden i full storlek så går du in på fliken "Visa" och klickar på "Faktiska pixlar".<br />7. Om du har lyckats är det nu dags att spara den anpassade bilden. Gå in på "Arkiv" (OBS! Ej överst i webbläsaren, utan i den svarta listen som hör till Pixlr.) och välj "Spara". Välja att spara på "Min dator" och ge filen ett bra namn (t.ex. "kalleanka_webb" om du har en bild på Kalle Anka). Som format väljer du JPEG och en kvalitet på 80 ger nästan alltid bra resultat. Klicka "OK" och välj var på din dator du vill spara den webbanpassade bilden.
+
1. Gå till pixlr.com, klicka på "Pixlr editor".<br />2. Klicka på "Öppna en bild från din dator" och välj den bild du vill webbanpassa.<br />3. Längst ner i bildfönstrets vänstra hörn ser du bildens storlek i pixlar. Låt säga att du vill ha med en bild tagen med digitalkamera på din webbplats. Låt säga att 500 pixlar är en lagom bredd för en bild.Till vänster i bild har du Verktyg. Markera Beskärningsverktyget, längst upp till vänster.<br />4. Markera sedan den del av bilden som du vill använda.<br />5. Klicka sedan bredvid markeringen så att du får frågan "Do you want to apply the changes?" (Vill du tillämpa förändringarna?), och svara "Yes". Bilden har nu beskurits, men du ser förmodligen i bildfönstrets vänstra hörn att bilden fortfarande är större än så.<br />6. Gå in under fliken "Bild" och klicka på "Bildstorlek", skriv i siffran 500 i fältet "Bredd" och klicka OK. Du ska nu se på pixelräknaren att bilden är 500 px bred. Till vänster om pixelräknaren visas i procent hur stort bilden visas. Vill du se bilden i full storlek så går du in på fliken "Visa" och klickar på "Faktiska pixlar".<br />7. Om du har lyckats är det nu dags att spara den anpassade bilden. Gå in på "Arkiv" (OBS! Ej överst i webbläsaren, utan i den svarta listen som hör till Pixlr.) och välj "Spara". Välja att spara på "Min dator" och ge filen ett bra namn (t.ex. "kalleanka_webb" om du har en bild på Kalle Anka). Som format väljer du JPEG och en kvalitet på 80 ger nästan alltid bra resultat. Klicka "OK" och välj var på din dator du vill spara den webbanpassade bilden.
<br /><br />Om du vill specialanpassa en bild för att kunna använda som sidhuvud på din hemsida så kan du läsa om hur man gör det här: [[Webbanpassa sidhuvud med Pixlr]]<br /><br />
<br /><br />Om du vill specialanpassa en bild för att kunna använda som sidhuvud på din hemsida så kan du läsa om hur man gör det här: [[Webbanpassa sidhuvud med Pixlr]]<br /><br />
[[category:Webbhandbok]][[category:Blogghandbok]]
[[category:Webbhandbok]][[category:Blogghandbok]]

Nuvarande version från 24 februari 2014 kl. 12.06

Att anpassa de bilder som visas på webben är viktigt för att få en så snabb laddning av sin webbsida som möjligt.
Det vanliga sättet att webbanpassa bilder är att göra det med hjälp av Photoshop eller liknande bildbehandlingsprogram. Det finns också gratistjänster på internet som ger användaren möjlighet att behandla bilder utan att behöva något bildbehandlingsprogram installerat på sin dator. Ett exempel på en sådan gratistjänst är www.pixlr.com


Hur du webbanpassar en bild med hjälp av Pixlr.com

1. Gå till pixlr.com, klicka på "Pixlr editor".
2. Klicka på "Öppna en bild från din dator" och välj den bild du vill webbanpassa.
3. Längst ner i bildfönstrets vänstra hörn ser du bildens storlek i pixlar. Låt säga att du vill ha med en bild tagen med digitalkamera på din webbplats. Låt säga att 500 pixlar är en lagom bredd för en bild.Till vänster i bild har du Verktyg. Markera Beskärningsverktyget, längst upp till vänster.
4. Markera sedan den del av bilden som du vill använda.
5. Klicka sedan bredvid markeringen så att du får frågan "Do you want to apply the changes?" (Vill du tillämpa förändringarna?), och svara "Yes". Bilden har nu beskurits, men du ser förmodligen i bildfönstrets vänstra hörn att bilden fortfarande är större än så.
6. Gå in under fliken "Bild" och klicka på "Bildstorlek", skriv i siffran 500 i fältet "Bredd" och klicka OK. Du ska nu se på pixelräknaren att bilden är 500 px bred. Till vänster om pixelräknaren visas i procent hur stort bilden visas. Vill du se bilden i full storlek så går du in på fliken "Visa" och klickar på "Faktiska pixlar".
7. Om du har lyckats är det nu dags att spara den anpassade bilden. Gå in på "Arkiv" (OBS! Ej överst i webbläsaren, utan i den svarta listen som hör till Pixlr.) och välj "Spara". Välja att spara på "Min dator" och ge filen ett bra namn (t.ex. "kalleanka_webb" om du har en bild på Kalle Anka). Som format väljer du JPEG och en kvalitet på 80 ger nästan alltid bra resultat. Klicka "OK" och välj var på din dator du vill spara den webbanpassade bilden.

Om du vill specialanpassa en bild för att kunna använda som sidhuvud på din hemsida så kan du läsa om hur man gör det här: Webbanpassa sidhuvud med Pixlr

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda