Bilder: Webbanpassa sidhuvud med Pixlr

Från Riksipedia

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
(Hur du gör ett kollage till ditt sidhuvud med hjälp av Pixlr.com)
 
(10 mellanliggande versioner visas inte.)
Rad 1: Rad 1:
-
Att anpassa de bilder som visas på webben är viktigt för att få en så  snabb laddning av sin webbsida som möjligt.<br />Det vanliga sättet att webbanpassa bilder är att göra det med hjälp av Photoshop eller liknande bildbehandlingsprogram. Det finns också gratistjänster på internet som ger användaren möjlighet att behandla bilder utan att behöva något bildbehandlingsprogram installerat på sin dator. Ett exempel på en sådan gratistjänst är [http://www.pixlr.com www.pixlr.com]<br /><br /><br />I toppen av varje sida i webbhotellet finns en bild som kallas ''Sidhuvud''. Man kan snabbt sätta sin egen prägel på hemsidans utseende genom att skapa ett eget Sidhuvud. Sidhuvud ska ha storleken 940 x 198 pixlar, och blir så gott som alltid bäst i formatet JPG/JPEG.<br /><br />
+
Att anpassa de bilder som visas på webben är viktigt för att få en så  snabb laddning av sin webbsida som möjligt.<br />Det vanliga sättet att webbanpassa bilder är att göra det med hjälp av Photoshop eller liknande bildbehandlingsprogram. Det finns också gratistjänster på internet som ger användaren möjlighet att behandla bilder utan att behöva något bildbehandlingsprogram installerat på sin dator. Ett exempel på en sådan gratistjänst är [http://www.pixlr.com www.pixlr.com]<br /><br /><br />I toppen av varje sida i webbhotellet finns en bild som kallas ''Sidhuvud''. Man kan snabbt sätta sin egen prägel på hemsidans utseende genom att skapa ett eget Sidhuvud. Sidhuvud ska ha storleken 940 x 198 pixlar, och blir så gott som alltid bäst i formatet JPEG.<br /><br />
-
==Hur du gör ett sidhuvud med hjälp av Pixlr.com==
+
==Hur du webbanpassar sidhuvud med hjälp av Pixlr.com==
-
# Gå till pixlr.com, klicka på "Open image editor".
+
# Gå till [http://www.pixlr.com www.pixlr.com], klicka på ''Open Pixlr editor''.
-
# Klicka på "Öppna en bild från din dator" och välj den bild du vill webbanpassa.# Längst ner i bildfönstrets vänstra hörn ser du bildens storlek i pixlar. Låt säga att du vill ha med en bild tagen med digitalkamera på din webbplats. Låt säga att 500 pixlar är en lagom bredd för en bild. Till vänster i bild har du Verktyg. Markera Beskärningsverktyget, längst upp till vänster.
+
# Klicka på ''Öppna en bild från din dator'' och välj den bild du vill anpassa till storleken 940 x 198 pixlar.
-
# Markera sedan den del av bilden som du vill använda.# Klicka sedan bredvid markeringen så att du får frågan "Do you want to apply the changes?" (Vill du tillämpa förändringarna?), och svara "Yes". Bilden har nu beskurits, men du ser förmodligen i bildfönstrets vänstra hörn att bilden fortfarande är större än .
+
# Längst ner i bildfönstrets vänstra hörn ser du bildens storlek i pixlar. Notera att bilden du valt måste vara minst 940 pixlar bred och minst 198 pixlar hög. Till vänster i bild har du Verktyg. Markera Beskärningsverktyget, som finns längst upp till vänster.
-
# Gå in under fliken "Bild" och klicka på "Bildstorlek", skriv i siffran 500 i fältet "Bredd" och klicka OK. Du ska nu se på pixelräknaren att bilden är 500 px bred. Till vänster om pixelräknaren visas i procent hur stort bilden visas. Vill du se bilden i full storlek så går du in på fliken "Visa" och klickar på "Faktiska pixlar".
+
# Ovanför Verktygsrutan står det nu ''Constraint'' (Begränsning). Välj ''Aspect ratio'' och skriv sedan i 940 i fältet ''Bredd'' och 198 i fältet ''Höjd''.
-
# Om du har lyckats är det nu dags att spara den anpassade bilden. Gå in på "Arkiv" (OBS! Ej överst i webbläsaren, utan i den svarta listen som hör till Pixlr.) och välj "Spara". Välja att spara på "Min dator" och ge filen ett bra namn (t.ex. "kalleanka_webb" om du har en bild på Kalle Anka). Som format väljer du JPEG och en kvalitet på 80 ger nästan alltid bra resultat. Klicka "OK" och välj var på din dator du vill spara den webbanpassade bilden. <br /><br /> [[category:Webbhandbok]][[category:Blogghandbok]]
+
# Håll muspekaren över bilden och håll ner vänster musknapp samtidigt som du flyttar muspekaren för att markera den del av bilden som du vill använda. Du kan nu bara markera ett område som har proportionerna 940 x 198 pixlar.
 +
# Klicka sedan bredvid markeringen så att du får frågan "Do you want to apply the changes?" (Vill du tillämpa förändringarna?), och svara "Yes". Bilden har nu beskurits, men du ser förmodligen i pixelräknaren i bildfönstrets vänstra hörn att bilden fortfarande är större än 940x198.
 +
# Gå in under fliken "Bild" och klicka på "Bildstorlek", skriv i siffran 940 i fältet "Bredd" och klicka OK. Siffran för "Höjd" ska automatiskt bli 198. Du ska nu se på pixelräknaren att bilden är 940 px bred. Till vänster om pixelräknaren visas i procent hur stort bilden visas. Vill du se bilden i full storlek så går du in på fliken "Visa" och klickar på "Faktiska pixlar".
 +
# Om du har lyckats är det nu dags att spara den anpassade bilden. Gå in på "Arkiv" (OBS! Ej överst i webbläsaren, utan i den svarta listen som hör till Pixlr.) och välj "Spara". Välja att spara på "Min dator" och ge filen ett bra namn (t.ex. ''Sidhuvud''). Som format väljer du JPEG och en kvalitet på 80 ger nästan alltid bra resultat. Klicka "OK" och välj var på din dator du vill spara den webbanpassade bilden. <br /><br /> 
 +
==Hur du gör ett kollage till ditt sidhuvud med hjälp av Pixlr.com==
 +
# Gå till [http://www.pixlr.com www.pixlr.com], klicka på "Open Pixlr editor (Advanced)".
 +
# Klicka på "Skapa en ny bild" och ange det namn du vill att bilden ska ha, t.ex. ''Sidhuvud''. I fältet ''Bredd'' skriver du i 940 och i fältet ''Höjd'' skriver du i 198. Tryck OK.
 +
# Sen går du in under ''Arkiv'' i menyn och väljer ''Öppna bild'' och öppnar de bilder du vill använda i kollaget.
 +
# Beskär och ändra storlek till 198 i höjd de bilder du vill ha med.
 +
# Markera allt (Ctrl + A) på en av de bilder som du vill ha med. Tryck Ctrl + C för att kopiera bilden. Klicka sedan på bilden ''Sidhuvud'' så att den blir aktiv och klistra in den kopierade bilden genom att trycka Ctrl + V. Upprepa proceduren ovan med alla de bilder du vill ha med i kollaget. De bilderna du klistrar in kommer att hamna i varsitt Lager, vilket du kan se i rutan ''Lager'' ute i högerkanten.
 +
# Sedan behöver du placera bilderna i kollaget ''Sidhuvud''. Det gör du med Flyttningsverktyget längst upp till höger i Verktygsrutan. markera flyttningsverktyget, och flytta sedan runt bilden för ett lager i taget.
 +
# Om du har lyckats placera varje bild där du vill ha den så är det nu dags att spara kollaget. Gå in på "Arkiv" (OBS! Ej överst i webbläsaren, utan i den svarta listen som hör till Pixlr.) och välj "Spara". Välja att spara på "Min dator" och ge filen ett bra namn (t.ex. ''Sidhuvud''). Som format väljer du JPEG och en kvalitet på 80 ger nästan alltid bra resultat. Klicka "OK" och välj var på din dator du vill spara den webbanpassade bilden. <br /><br /> [[category:Webbhandbok]][[category:Blogghandbok]]

Nuvarande version från 9 september 2013 kl. 12.43

Att anpassa de bilder som visas på webben är viktigt för att få en så snabb laddning av sin webbsida som möjligt.
Det vanliga sättet att webbanpassa bilder är att göra det med hjälp av Photoshop eller liknande bildbehandlingsprogram. Det finns också gratistjänster på internet som ger användaren möjlighet att behandla bilder utan att behöva något bildbehandlingsprogram installerat på sin dator. Ett exempel på en sådan gratistjänst är www.pixlr.com


I toppen av varje sida i webbhotellet finns en bild som kallas Sidhuvud. Man kan snabbt sätta sin egen prägel på hemsidans utseende genom att skapa ett eget Sidhuvud. Sidhuvud ska ha storleken 940 x 198 pixlar, och blir så gott som alltid bäst i formatet JPEG.

Hur du webbanpassar sidhuvud med hjälp av Pixlr.com

 1. Gå till www.pixlr.com, klicka på Open Pixlr editor.
 2. Klicka på Öppna en bild från din dator och välj den bild du vill anpassa till storleken 940 x 198 pixlar.
 3. Längst ner i bildfönstrets vänstra hörn ser du bildens storlek i pixlar. Notera att bilden du valt måste vara minst 940 pixlar bred och minst 198 pixlar hög. Till vänster i bild har du Verktyg. Markera Beskärningsverktyget, som finns längst upp till vänster.
 4. Ovanför Verktygsrutan står det nu Constraint (Begränsning). Välj Aspect ratio och skriv sedan i 940 i fältet Bredd och 198 i fältet Höjd.
 5. Håll muspekaren över bilden och håll ner vänster musknapp samtidigt som du flyttar muspekaren för att markera den del av bilden som du vill använda. Du kan nu bara markera ett område som har proportionerna 940 x 198 pixlar.
 6. Klicka sedan bredvid markeringen så att du får frågan "Do you want to apply the changes?" (Vill du tillämpa förändringarna?), och svara "Yes". Bilden har nu beskurits, men du ser förmodligen i pixelräknaren i bildfönstrets vänstra hörn att bilden fortfarande är större än 940x198.
 7. Gå in under fliken "Bild" och klicka på "Bildstorlek", skriv i siffran 940 i fältet "Bredd" och klicka OK. Siffran för "Höjd" ska automatiskt bli 198. Du ska nu se på pixelräknaren att bilden är 940 px bred. Till vänster om pixelräknaren visas i procent hur stort bilden visas. Vill du se bilden i full storlek så går du in på fliken "Visa" och klickar på "Faktiska pixlar".
 8. Om du har lyckats är det nu dags att spara den anpassade bilden. Gå in på "Arkiv" (OBS! Ej överst i webbläsaren, utan i den svarta listen som hör till Pixlr.) och välj "Spara". Välja att spara på "Min dator" och ge filen ett bra namn (t.ex. Sidhuvud). Som format väljer du JPEG och en kvalitet på 80 ger nästan alltid bra resultat. Klicka "OK" och välj var på din dator du vill spara den webbanpassade bilden.

Hur du gör ett kollage till ditt sidhuvud med hjälp av Pixlr.com

 1. Gå till www.pixlr.com, klicka på "Open Pixlr editor (Advanced)".
 2. Klicka på "Skapa en ny bild" och ange det namn du vill att bilden ska ha, t.ex. Sidhuvud. I fältet Bredd skriver du i 940 och i fältet Höjd skriver du i 198. Tryck OK.
 3. Sen går du in under Arkiv i menyn och väljer Öppna bild och öppnar de bilder du vill använda i kollaget.
 4. Beskär och ändra storlek till 198 i höjd på de bilder du vill ha med.
 5. Markera allt (Ctrl + A) på en av de bilder som du vill ha med. Tryck Ctrl + C för att kopiera bilden. Klicka sedan på bilden Sidhuvud så att den blir aktiv och klistra in den kopierade bilden genom att trycka Ctrl + V. Upprepa proceduren ovan med alla de bilder du vill ha med i kollaget. De bilderna du klistrar in kommer att hamna i varsitt Lager, vilket du kan se i rutan Lager ute i högerkanten.
 6. Sedan behöver du placera bilderna i kollaget Sidhuvud. Det gör du med Flyttningsverktyget längst upp till höger i Verktygsrutan. markera flyttningsverktyget, och flytta sedan runt bilden för ett lager i taget.
 7. Om du har lyckats placera varje bild där du vill ha den så är det nu dags att spara kollaget. Gå in på "Arkiv" (OBS! Ej överst i webbläsaren, utan i den svarta listen som hör till Pixlr.) och välj "Spara". Välja att spara på "Min dator" och ge filen ett bra namn (t.ex. Sidhuvud). Som format väljer du JPEG och en kvalitet på 80 ger nästan alltid bra resultat. Klicka "OK" och välj var på din dator du vill spara den webbanpassade bilden.

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda