Bilder: Webbanpassa sidhuvud med Pixlr

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Att anpassa de bilder som visas på webben är viktigt för att få en så snabb laddning av sin webbsida som möjligt.
Det vanliga sättet att webbanpassa bilder är att göra det med hjälp av Photoshop eller liknande bildbehandlingsprogram. Det finns också gratistjänster på internet som ger användaren möjlighet att behandla bilder utan att behöva något bildbehandlingsprogram installerat på sin dator. Ett exempel på en sådan gratistjänst är www.pixlr.com


I toppen av varje sida i webbhotellet finns en bild som kallas Sidhuvud. Man kan snabbt sätta sin egen prägel på hemsidans utseende genom att skapa ett eget Sidhuvud. Sidhuvud ska ha storleken 940 x 198 pixlar, och blir så gott som alltid bäst i formatet JPG/JPEG.

Hur du gör ett sidhuvud med hjälp av Pixlr.com

  1. Gå till www.pixlr.com, klicka på "Open image editor".
  2. Klicka på "Skapa en ny bild" och ange det namn du vill att bilden ska ha, t.ex. Sidhuvud. I fältet Bredd skriver du i 940 och i fältet Höjd skriver du i 198. Tryck OK.
  3. Längst ner i bildfönstrets vänstra hörn ser du bildens storlek i pixlar. Låt säga att du vill ha med en bild tagen med digitalkamera på din webbplats. Låt säga att 500 pixlar är en lagom bredd för en bild. Till vänster i bild har du Verktyg. Markera Beskärningsverktyget, längst upp till vänster.
  4. Markera sedan den del av bilden som du vill använda.
  5. Klicka sedan bredvid markeringen så att du får frågan "Do you want to apply the changes?" (Vill du tillämpa förändringarna?), och svara "Yes". Bilden har nu beskurits, men du ser förmodligen i bildfönstrets vänstra hörn att bilden fortfarande är större än så.
  6. Gå in under fliken "Bild" och klicka på "Bildstorlek", skriv i siffran 500 i fältet "Bredd" och klicka OK. Du ska nu se på pixelräknaren att bilden är 500 px bred. Till vänster om pixelräknaren visas i procent hur stort bilden visas. Vill du se bilden i full storlek så går du in på fliken "Visa" och klickar på "Faktiska pixlar".
  7. Om du har lyckats är det nu dags att spara den anpassade bilden. Gå in på "Arkiv" (OBS! Ej överst i webbläsaren, utan i den svarta listen som hör till Pixlr.) och välj "Spara". Välja att spara på "Min dator" och ge filen ett bra namn (t.ex. "kalleanka_webb" om du har en bild på Kalle Anka). Som format väljer du JPEG och en kvalitet på 80 ger nästan alltid bra resultat. Klicka "OK" och välj var på din dator du vill spara den webbanpassade bilden.

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda