Bilder: Webbanpassade bilder

Från Riksipedia

Version från den 24 februari 2012 kl. 13.46 av Henrik.broman@riksteatern.se (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Att anpassa de bilder som visas på webben är viktigt för att få en så snabb laddning av sin webbsida som möjligt. Det är två värden som är vikta att förstå när man webbanpassar bilder:


Storlek i pixlar

Ofta har webbsidor en mall för olika bildstorlekar. Det kan vara allt från bakgrundsbilder, banners, till bilder i artiklar eller blogginlägg. Därför går det inte att säga en generell storlek i pixlar. Som tumregel kan man säga att en bild som ska täcka hela bakgrunden på en skärm bör vara 1980 px bred för att klara bildskärmar med hög upplösning i fullbredd. Bilder i artiklar och blogginlägg brukar inte vara större än 500 px i bredd.

En generell regel är att alltid spara sina bilder för webben i jpeg-format och att spara dem i storleken medium, eller 7. Det är en kvalité som ofta fungerar och filstorleken blir mycket mindre än vid maximal kvalité.

Upplösning i bilden

Här är tumregeln att man vill ha 300 dpi (upplösning) för att trycka en bild och 72 dpi för att använda den digitalt. Det viktiga att tänka på är att antalet pixlar spelar en avgörande roll. Om vi har en liten storlek i pixlar och sätter vår upplösning till 300 dpi så kommer vi kunna trycka bilden, men väldigt litet. På motsvarande sätt går det att ta en bild med många pixlar och 72 i dpi och göra ett bra tryck med.

Rekommendation

Försök att alltid få/ha en bild med många pixlar. Det är alltid enklare att göra en bild mindre än större. Tänk också på att det är bra att göra bilderna lagom stora om de visas på webben. Då får besökaren av din blogg eller webbplats en angenämare surfning!


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda