Farnaz Arbabi

Från Riksipedia

Version från den 25 november 2010 kl. 13.32 av Admin (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Farnaz Arbabi har studerat journalistik, pedagogik, teater- och filmvetenskap på Stockholms universitet samt teaterregi på Dramatiska institutet. Hon har varit regiassistent till Suzanne Osten och Birgitta Englin och sitter med i det konstnärliga rådet på Teater Scenario. Hon har regisserat ett tiotal pjäser på bland annat Teater Scenario, Angereds Teater, Stockholms stadsteater och Riksteatern. På Riksteatern regisserade hon Kärlek Extra Allt! våren 2005. Våren 2006 regisserade hon Stockholm stadsteaters uppsättning av Jonas Hassen Khemiris Invasion!, som även spelas hösten 2006. Hon har dramatiserat och regisserat Utvandrarna som produceras av Riksteatern i samarbete med Regionteatern Blekinge Kronoberg och spelades hösten 2006 och våren 2007.

Farnaz Arbabi tilldelades Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2006 för sina föreställningar Utvandrarna och Invasion! med motiveringen "Teaterpriset går till Farnaz Arbabi för att hon under året regisserat två föreställningar som är med och ritar om vårt teaterlandskap: Invasion på Stockholms Stadsteater och Utvandrarna på Riksteatern och Regionteatern Blekinge Kronoberg. Två föreställningar, som med helt olika scenspråk men med lika stor konstnärlig kraft, humor och intelligens placerat dagsaktuella frågor om språk, hemmahörighet och identitet på teaterscenen.".

2006 tilldelades Farnaz Arbabi även Expressens teaterpris och utnämndes till Årets teaterpersonlighet av Sveriges Radios kulturredaktion. 2007 fick hon Vilhelm Mobergs stipendium som delas ut av Teaterförbundet.

Fakta

Regissör
Född: 1977 i Teheran, Iran

Tidigare aktuell med

Utvandrarna


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda