Formulär: Skapa ett formulär

Från Riksipedia

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
 
(30 mellanliggande versioner visas inte.)
Rad 1: Rad 1:
-
Du kan använda formulär till flera olika ändamål, men de huvudsakliga användningsområdena är som "enkätverktyg" eller för att ta in anmälningar.<br />
+
Du kan använda formulär till flera olika ändamål, men de huvudsakliga användningsområdena är som "enkätverktyg" eller för att ta in anmälningar.
-
<br />'''Så här gör du för att skapa ett formulär:'''
+
==Så här gör du för att skapa ett formulär:==
-
# Klicka på ''Forms'' i vänstermenyn.
+
* Klicka på ''Formulär'' i vänstermenyn.
-
# Klicka på knappen ''Add New'' upptill.
+
* Klicka på knappen ''Lägg till nytt'' upptill.
-
# Håll muspelaren över formulärets temporära titel; ''Untitled Form'' och klicka sen på den lilla symbolen ''Edit'' för att redigera.<br />
+
* Ange ''Formulärtitel'', dvs det namn du vill ge formuläret, t.ex. ''Kursanmälan 2014-10-15''. I fältet för beskrivning fyller du i en kort uppmaning till de som ska fylla i formuläret.
-
'''Fliken Properties'''<br />
+
 
-
I fältet ''Title'' fyller du i det namn du vill ge formuläret, t.ex. ''Kursanmälan 2011-04-15''. I fältet ''Description'' fyller du i en kort uppmaning till de som ska fylla i formuläret. Vid ''Label Placement'' väljer du hur ledtexten vid formulärfälten ska visas. En generell rekommendation är att använda ''Left Aligned'' så att ledtexten visas direkt till vänster om motsvarande fält som ska fyllas i.<br />
+
 
-
'''Fliken Advanced'''<br />
+
'''Fliken Formulärredigerare'''
-
Här kan du styra utseendet på formuläret, men det enda du måste göra är att välja ''Default'' vid Form Button och sen skriva i vad det ska stå knappen som slutför. Förslag ord är ''Skicka'', ''Skicka in'' och ''Slutför''.<br />
+
 
-
'''Fliken Confirmation'''<br />
+
Nu kommer du till sidan där du redigerar formuläret. Där finns en instruktion på engelska i fem steg. Läs gärna igenom den så blir det lätt att komma igång.
-
Här kan du välja vilket meddelande som ska visas när användaren slutfört formuläret. Generellt förslag är att välja ''Text'' och skriva in meddelandet i rutan.<br />OBS! Glöm inte att spara inställningarna genom att klicka knappen ''Save Form''.
+
* Nu kan du lägga till de fält som du vill ha i ditt formulär. Du kan  fälla ut de olika typerna av fält: Standard Fields, Advanced Fields, Post Fields och Pricing Fields. För ett vanligt anmälningsformulär  räcker det med att kombinera Standard Fields. Klicka på den sorts fält du vill lägga till.
-
# Nu kan du lägga till de fält som du vill ha i ditt formulär. Du kan fälla ut de olika typerna av fält: Standard Fields, Advanced Fields, Post Fields, och Pricing Fields. För ett vanligt anmälningsformulär räcker det gott med att kombinera Standard Fields. Klicka på den sorts fält du vill lägga till.
+
* För varje fält du lägger till så kan du redigera inställningarna för fältet. ''Fälttext'' använder du  t.ex. för att ange den ledtext som ska stå bredvid fältet. Testa dig fram!
-
#
+
 
-
<br /><br /> [[category:Webbhandbok]][[category:Blogghandbok]]
+
 
 +
'''Fliken Formulärinställningar'''
 +
 
 +
Här kan du göra extra inställningar för formuläret.
 +
* Vid ''Label Placement'' väljer du hur ledtexten vid formulärfälten ska placeras. En generell rekommendation är att använda ''Topplacerad'' så att ledtexten visas direkt ovanför motsvarande fält som ska fyllas i.
 +
* Vid ''Description Placement'' väljer du var du vill att beskrivningen ska visas, överst sidan ovanför fälten eller nedtill sidan nedanför fälten.
 +
* Om du klickar in på ''Confirmations'' i vänstermenyn så kan du lägga till olika bekräftelsemeddelanden som användaren ska se när de fyllt i och skickat formuläret.
 +
* Om du klickar in på ''Notifikation'' i vänstermenyn så kan du lägga till e-postnotifikation så att du (eller någon annan) får ett mejl varje gång någon fyllt i och skickat formuläret.
 +
 
 +
 
 +
'''OBS!''' Glöm inte att spara ändringarna du gör genom att klicka knappen ''Spara formulär/Uppdatera formulär''.
 +
 
 +
När du är färdig så är nästa steg att infoga formuläret i en sida så att ditt formulär blir tillgängligt för besökarna på hemsidan. till [[Formulär: Infoga formulär i en sida]]
 +
[[category:Webbhandbok]][[category:Blogghandbok]]

Nuvarande version från 20 maj 2014 kl. 12.37

Du kan använda formulär till flera olika ändamål, men de huvudsakliga användningsområdena är som "enkätverktyg" eller för att ta in anmälningar.

Så här gör du för att skapa ett formulär:


Fliken Formulärredigerare

Nu kommer du till sidan där du redigerar formuläret. Där finns en instruktion på engelska i fem steg. Läs gärna igenom den så blir det lätt att komma igång.


Fliken Formulärinställningar

Här kan du göra extra inställningar för formuläret.


OBS! Glöm inte att spara ändringarna du gör genom att klicka knappen Spara formulär/Uppdatera formulär.

När du är färdig så är nästa steg att infoga formuläret i en sida så att ditt formulär blir tillgängligt för besökarna på hemsidan. Gå till Formulär: Infoga formulär i en sida

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda