Kategori:Teaterlexikon

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Är belgiska under stora kor? Är den som arrangerar Color blindcasting färgblind? Och hur bra mår du egentligen av Må bra-teater? Teatervärlden är full av obegripliga uttryck som smyger sig in i såväl teatrarnas program som i teaterkritikernas recensioner. Med vårt teaterlexikon vill vi försöka vägleda publiken genom formuleringar som visar på tendenser och strömningar i 2000-talets svenska scenkonst – och indirekt i samhället i stort. Uttryck som säger något om var teatern befinner sig just nu, konstnärligt och ideologiskt, estetiskt och politiskt.

Se det som en krönika förklätt till lexikonets överskådliga form, en sammanfattning av en tidsanda snarare än en akademiskt komplett ordlista. En vägledning att ha i bakfickan på teatern alternativt att lägga fram som en snygg Coffee Table Book. Eller varför inte använda den som en kunskapslek? Bjud hem några teaterintresserade vänner och dra igång en frågesport utifrån vårt lexikon.

Du kan också glädjas åt illustrationer av Nina Hemmingsson,aktuell som serietecknare i Aftonbladet och med boken Jag är din flickvän nu (Kartago Förlag) som har getts fritt kreativt utrymme att utifrån våra texter skapa en visuell tolkning.

Och varför ger vi då ut ett teaterlexikon? Tanken har funnits länge på redaktionen. Vi efterlyste själva någon form av modern ordlista som kunde fånga upp alla nya uttryck. Redan 2005 började vi publicera våra första bokstäver och sakta växte tanken på att skapa något mer beständigt i bokform. En bok som fångar upp och förvaltar det som är unikt för Nummer.

Och vad är då Nummer? Vi är Sveriges enda nättidning med teater som exklusivt bevakningsfält, en självklar samlingsplats för alla pågående samtal om teater. Hos oss hittar du Sveriges hetaste diskussionsforum för kultur. Därför att vi vill bemöta teatern med den respekt den förtjänar genom att plocka upp alla stafettpinnar som varje föreställning kastar vidare till publiken i form av frågeställningar.Vi vill att publiken i sin tur skriver av sig på Nummer.I teaterns natur ligger att lyfta fram och belysa fenomen i samhället och hos mänskligheten. Varför då låta diskussionen stanna inom teaterns väggar?

Nummer ifrågasätter vi också teaterrecensentens roll som slutstation. Vi ser oss som en mellanhand, ett par ögon med rätt att registrera och reflektera utifrån att de ser flera hundra föreställningar per år som referenskälla. Övriga åsikter lämnar vi till publiken.

Så hoppas vi att vårt teaterlexikon också ska fungera, som ett underlag för vidare diskussioner, om konstnärliga begrepp såväl som rent kulturpolitiska. För även om vi idag har uppåt 40 000 unika läsare per månad på nummer.se och sedan starten 2000 har utsetts till bästa kultursajt i flera sammanhang, så känner vi att vi inte riktigt har nått ut till alla er som är intresserade av scenkonst. Kanske på grund av ett motstånd beträffande nättidningar. Med vårt lexikonhoppas vi att du som ännu inte är frälst, vågar dig in på sajten. Där finns över 5 000 artiklar att välja på. Dagsaktuella notiser, recensioner av föreställningar som du själv kan betygsätta, fördjupning i form av reportage och krönikor, publikpaneler, mängder av webb-tv inslag och ett rikt premiärkalendarium. Alla vardagar fyller vi på med nya artiklar med hjälp av alla våra frilansskribenter i hela Sverige.

Ylva Lagercrantz
Chefredaktör för teatersajten nummer.se

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda