Lasse Brandeby

Från Riksipedia

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
(Undo revision 147 by Admin (talk))
 
Rad 1: Rad 1:
-
Lasse Brandeby är skådespelare och komiker. Han är utbildad vid journalisthögskolan och har arbetat som journalist på Radio Sjuhärad. Han debuterade som skådespelare på Nationalteatern i Göteborg i början av 1980-talet. Lasse Brandeby är mest känd för rollen som Kurt Olsson, den himla käcka mannen med 60-talsfrisyr och rutig kavaj.
+
Lasse Brandeby är skådespelare och komiker. Han är utbildad vid journalisthögskolan och har arbetat som journalist på Radio Sjuhärad. Han debuterade som skådespelare på Nationalteatern i Göteborg i början av 1980-talet. Lasse Brandeby är mest känd för rollen som Kurt Olsson, den himla käcka mannen med 60-talsfrisyr och rutig kavaj.<br /><br />
-
Kurt Olsson föddes i lokalradion 1979 men blev rikskänd genom teveserien ''Kurt Olssons Television'' 1987. Kurt återkom i teve med ''Fådda blommor, Kurt Olssons Sommartelevision'' och'' Kurt Olssons julkalender'', alltid i sällskap med sin hunsade assistent Arne och Damorkestern. Lasse har även gestaltat Kurt Olsson på scen, bland annat i en bejublad krogshow med Siw Malmkvist på Trägår’n i Göteborg. Kurt Olssons liv blev också långfilm 1990 i ''Kurt Olsson - filmen om mitt liv som mig själv''. En annan folkkär Brandeby-figur är Rolf Allan Mjunstedt i TV-serien ''Rena Rama Rolf'' från 1994.
+
Kurt Olsson föddes i lokalradion 1979 men blev rikskänd genom teveserien ''Kurt Olssons Television'' 1987. Kurt återkom i teve med ''Fådda blommor, Kurt Olssons Sommartelevision'' och'' Kurt Olssons julkalender'', alltid i sällskap med sin hunsade assistent Arne och Damorkestern. Lasse har även gestaltat Kurt Olsson på scen, bland annat i en bejublad krogshow med Siw Malmkvist på Trägår’n i Göteborg. Kurt Olssons liv blev också långfilm 1990 i ''Kurt Olsson - filmen om mitt liv som mig själv''. En annan folkkär Brandeby-figur är Rolf Allan Mjunstedt i TV-serien ''Rena Rama Rolf'' från 1994.<br /><br />
-
Lasse Brandeby har medverkat i en rad andra sammanhang.Han har spelat fars hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern, folklustspel med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern och revy med Kent Andersson på Teater Aftonstjärnan. Han spelade Njegus i operetten ''Glada Änkan'' i Malmö, managern i musikalen I hetaste laget på Cirkus i Stockholm och Orgon i klassikern Tartuffe på Gunnebo Slott.
+
Lasse Brandeby har medverkat i en rad andra sammanhang. Han har spelat fars hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern, folklustspel med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern och revy med Kent Andersson på Teater Aftonstjärnan. Han spelade Njegus i operetten ''Glada Änkan'' i Malmö, managern i musikalen I hetaste laget på Cirkus i Stockholm och Orgon i klassikern Tartuffe på Gunnebo Slott.
-
Lasse Brandeby har turnerat med Riksteatern med produktionerna I aftonstjärnas tid 2002 och Fröken Fleggmans mustasch 2001. Hösten 2006 var han aktuell på Riksteatern som Mäster Jaques i Den girige.
+
Lasse Brandeby har turnerat med Riksteatern med produktionerna ''I aftonstjärnas tid'' 2002 och Fröken ''Fleggmans mustasch'' 2001. Hösten 2006 var han aktuell på Riksteatern som Mäster Jaques i ''Den girige''.<br /><br />
-
Fakta
+
===Fakta===
-
skådespelare  
+
skådespelare<br /><br />
-
Tidigare aktuell med
+
===Tidigare aktuell med===
-
Den girige
+
Den girige<br /><br /><br />
 +
[[Category:Biografier]]

Nuvarande version från 25 november 2010 kl. 14.57

Lasse Brandeby är skådespelare och komiker. Han är utbildad vid journalisthögskolan och har arbetat som journalist på Radio Sjuhärad. Han debuterade som skådespelare på Nationalteatern i Göteborg i början av 1980-talet. Lasse Brandeby är mest känd för rollen som Kurt Olsson, den himla käcka mannen med 60-talsfrisyr och rutig kavaj.

Kurt Olsson föddes i lokalradion 1979 men blev rikskänd genom teveserien Kurt Olssons Television 1987. Kurt återkom i teve med Fådda blommor, Kurt Olssons Sommartelevision och Kurt Olssons julkalender, alltid i sällskap med sin hunsade assistent Arne och Damorkestern. Lasse har även gestaltat Kurt Olsson på scen, bland annat i en bejublad krogshow med Siw Malmkvist på Trägår’n i Göteborg. Kurt Olssons liv blev också långfilm 1990 i Kurt Olsson - filmen om mitt liv som mig själv. En annan folkkär Brandeby-figur är Rolf Allan Mjunstedt i TV-serien Rena Rama Rolf från 1994.

Lasse Brandeby har medverkat i en rad andra sammanhang. Han har spelat fars hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern, folklustspel med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern och revy med Kent Andersson på Teater Aftonstjärnan. Han spelade Njegus i operetten Glada Änkan i Malmö, managern i musikalen I hetaste laget på Cirkus i Stockholm och Orgon i klassikern Tartuffe på Gunnebo Slott. Lasse Brandeby har turnerat med Riksteatern med produktionerna I aftonstjärnas tid 2002 och Fröken Fleggmans mustasch 2001. Hösten 2006 var han aktuell på Riksteatern som Mäster Jaques i Den girige.

Fakta

skådespelare

Tidigare aktuell med

Den girige


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda