Lasse Brandeby

Från Riksipedia

Version från den 25 november 2010 kl. 14.57 av Admin (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Lasse Brandeby är skådespelare och komiker. Han är utbildad vid journalisthögskolan och har arbetat som journalist på Radio Sjuhärad. Han debuterade som skådespelare på Nationalteatern i Göteborg i början av 1980-talet. Lasse Brandeby är mest känd för rollen som Kurt Olsson, den himla käcka mannen med 60-talsfrisyr och rutig kavaj.

Kurt Olsson föddes i lokalradion 1979 men blev rikskänd genom teveserien Kurt Olssons Television 1987. Kurt återkom i teve med Fådda blommor, Kurt Olssons Sommartelevision och Kurt Olssons julkalender, alltid i sällskap med sin hunsade assistent Arne och Damorkestern. Lasse har även gestaltat Kurt Olsson på scen, bland annat i en bejublad krogshow med Siw Malmkvist på Trägår’n i Göteborg. Kurt Olssons liv blev också långfilm 1990 i Kurt Olsson - filmen om mitt liv som mig själv. En annan folkkär Brandeby-figur är Rolf Allan Mjunstedt i TV-serien Rena Rama Rolf från 1994.

Lasse Brandeby har medverkat i en rad andra sammanhang. Han har spelat fars hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern, folklustspel med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern och revy med Kent Andersson på Teater Aftonstjärnan. Han spelade Njegus i operetten Glada Änkan i Malmö, managern i musikalen I hetaste laget på Cirkus i Stockholm och Orgon i klassikern Tartuffe på Gunnebo Slott. Lasse Brandeby har turnerat med Riksteatern med produktionerna I aftonstjärnas tid 2002 och Fröken Fleggmans mustasch 2001. Hösten 2006 var han aktuell på Riksteatern som Mäster Jaques i Den girige.

Fakta

skådespelare

Tidigare aktuell med

Den girige


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda