Mårten Andersson

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Mårten Andersson har fått sin teaterutbildning på Skara Skolscen och Teaterhögskolan i Luleå. Som slutproduktion på Teaterhögskolan spelade Mårten Romeo i Romeo & Julia samt David i Natten är dagens mor av Lars Norén. Efter avslutad examen medverkade han i urpremiären av Sofia Fredéns pjäs Ensamcyklaren vid Teater Västernorrland och sågs också i SVT Dramas produktion Återkomsten.

Mårten fick sitt första engagemang på Riksteatern 2002 i pjäsen Egendom. Därefter har han medverkat i ett tiotal produktioner vid Riksteatern. I urval kan nämnas, "Packet", "En hyllning till alla nyfikna" båda i regi av Jens Östberg, "Meningen med livet" i regi av Kajsa Giertz och "Märk mig" i regi av Rikard Turpin som valdes ut till Teaterbiennalen i Umeå 2005. År 2006 erhöll Mårten Riksteaterns stipendium för sina insatser på Riksteatern under året.

2009 medverkade Mårten i "En är ilsken, en är rädd, en gör allt för att bli sedd" som valdes ut till Scenkonstbiennalen i Lund 2010. 2009-10 var han också aktuell på Riksteatern i föreställningen "No Tears for Queers" i regi av Nina Wester. Den pjäsen syntes åter på Riksteaterns repertoar under maj 2011.

Mårten är för tillfället aktuell som regiassistent för "Katitzi", som turnerar med Riksteatern hösten 2011 och våren 2012.

Fakta

Skådespelare
Född: 1970

Tidigare aktuell med

Packet
En hyllning till alla nyfikna
Meningen med livet
Märk mig
Apberget
ID.
Inte utan min röst
En är ilsken, en är rädd, en gör allt för att bli sedd
No Tears for Queers


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda