Maja Salomonsson

Från Riksipedia

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
(Skapade sidan med 'Maja Salomonsson är en regissör och dokumentär radiomakare som inspireras av att varva teater och radio. Mellan åren 2001-2002 studerade Maja vid S.E.T – Stockholms Element...')
 
(3 mellanliggande versioner visas inte.)
Rad 1: Rad 1:
-
Maja Salomonsson är en regissör och dokumentär radiomakare som inspireras av att varva teater och radio. Mellan åren 2001-2002 studerade Maja vid S.E.T – Stockholms Elementära Teaterskola. Utöver det har hon studerat filmvetenskap, teatervetenskap, mänskliga rättigheter och demokrati. 2011 blev hon även klar med sin radioutbildning vid Stockholms Dramatiska Högskola. Under åren har hon arbetat med ett flertal produktioner för scen och radio.<br /><br />För scen har hon bland annat regisserat ''Kristinas Flykt'', Byteatern Kalmar Län (2010), ''Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne'' på Uppsala Stadsteater (2009) och ''Som glöd under snö'' på Teater i (2008). Under perioden 2005 2008 drev hon frigruppen Dramalabbet där hon regisserade produktioner som ''Oslagbara'', ''Jubileumsrevy'', ''Så blir du av med din oro'' och ''Man blir nostalgisk av att vara död.'' Inom radio har Maja vart varit verksam på P3 i programmen ''Hej Domstol'' och hennes egna program ''Meningen med allt.'' På P1 har hon arbetat med ''Radioteatern'', ''Kulturnytt'' och ''Studio Ett''. 2010 belönades Maja med Kulturstipendiet från Regionförbundet i Kalmar. <br /><br />
+
Maja Salomonsson är regissör och dokumentär radiomakare, nyutexaminerad från radiolinjen vid Stockholms Dramatiska Högskola. Hon inspireras av att varva olika uttryck och att berätta både fiktiva och dokumentära historier. I våras gjorde hon sitt examensarbete på Dramaten i den sceniska och auditiva installationen ''Det ni ser är den färdiga föreställningen''. Tidigare har hon bland annat regisserat ''I love you, bro'' på Riksteatern, ''Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne'' på Ögonblicksteatern (2011, uttagen till Bibu), ''Kristinas Flykt'' på Byteatern Kalmar Läns Teater (2010) och ''Som glöd under snö'' på Teater i (2008). 2005-2008 drev hon den fria gruppen Dramalabbet där hon regisserade ''Oslagbara'', ''Jubileumsrevyn'', ''Så blir du av med din oro'' och ''Man blir nostalgisk av att vara död''.<br /><br />
 +
För radio har hon skrivit humor för ''Hej Domstol'' i SR P3 och haft det egna programmet ''Meningen med allt''. SR P1 har hon arbetat på ''Dokumentärredaktionen'', ''Radioteatern'', ''Kulturnytt'' och ''Studio Ett''. Hon har även varit konstnärlig koordinator för ''Tempo Dokumentärfestivals'' radiodel.
 +
<br /><br /> 
 +
Maja började som skådespelare i humorgruppen Teater Rostock, som bland annat gjorde krogshowen ''Det andra benet'' (2005) tillsammans med Varanteatern på Mosebacke. Teater Rostock spelade kontinuerligt temaföreställningen ''Fem scener om makt i den sociala vardagen'' på skolor och jämställdhetskonferencer runt om i Sverige, där de även föreläste om härskartekniker och höll workshops i crossdressing.  
 +
<br /><br />
===Fakta===
===Fakta===
Regissör<br />
Regissör<br />
Rad 5: Rad 9:
Född: 1980 i Kalmar<br /><br />
Född: 1980 i Kalmar<br /><br />
===Aktuell med===
===Aktuell med===
-
I love you, bro<br /><br /><br />
+
I love you, bro<br />Vårens nyckelord är ångvält<br />
[[Category:Biografier]]
[[Category:Biografier]]

Nuvarande version från 17 januari 2012 kl. 08.32

Maja Salomonsson är regissör och dokumentär radiomakare, nyutexaminerad från radiolinjen vid Stockholms Dramatiska Högskola. Hon inspireras av att varva olika uttryck och att berätta både fiktiva och dokumentära historier. I våras gjorde hon sitt examensarbete på Dramaten i den sceniska och auditiva installationen Det ni ser är den färdiga föreställningen. Tidigare har hon bland annat regisserat I love you, bro på Riksteatern, Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne på Ögonblicksteatern (2011, uttagen till Bibu), Kristinas Flykt på Byteatern Kalmar Läns Teater (2010) och Som glöd under snö på Teater i (2008). 2005-2008 drev hon den fria gruppen Dramalabbet där hon regisserade Oslagbara, Jubileumsrevyn, Så blir du av med din oro och Man blir nostalgisk av att vara död.

För radio har hon skrivit humor för Hej Domstol i SR P3 och haft det egna programmet Meningen med allt. På SR P1 har hon arbetat på Dokumentärredaktionen, Radioteatern, Kulturnytt och Studio Ett. Hon har även varit konstnärlig koordinator för Tempo Dokumentärfestivals radiodel.

Maja började som skådespelare i humorgruppen Teater Rostock, som bland annat gjorde krogshowen Det andra benet (2005) tillsammans med Varanteatern på Mosebacke. Teater Rostock spelade kontinuerligt temaföreställningen Fem scener om makt i den sociala vardagen på skolor och jämställdhetskonferencer runt om i Sverige, där de även föreläste om härskartekniker och höll workshops i crossdressing.

Fakta

Regissör
Dokumentär radiomakare
Född: 1980 i Kalmar

Aktuell med

I love you, bro
Vårens nyckelord är ångvält

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda