Marknadsföring

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Innehåll

Beställa marknadsföringsmaterial

Tryckt marknadsföringsmaterial Riksteatern tar till varje föreställning fram ett marknadsföringsmaterial. Det kan skilja sig något vad som tas fram men oftast går det att beställa affischer och flyers från Riksteatern. Detta material finns att beställa sex veckor innan föreställningen har premiär. Bifogat hittar ni beställningsdokumentet.

Länk till beställningsdokumentet


Övrigt marknadsföringsmaterial Under respektive produktion på scenkonstportalen.se finns annat marknadsföringsmaterial att ladda ner. Det kan vara annonsunderlag, e-postflyers med mera.

Grafiska riktlinjer

Hör av er till Supporten om ni vill ha hjälp att ta fram en Riksteaterlogotyp till er förening.

Läs mer: Grafisk manual 2016, om lokala och regionala logotyper

Marknadsföra arrangemang

Läs mer: Sammanfattande PDF med marknadsföringstips

Grunden i marknadsföring av scenarrangemang är att sprida information till så många som möjligt på ett så attraktivt sätt som möjligt. Mycket handlar helt enkelt om att arbeta fysiskt med att sätta upp affischer och dela ut flyers men framför allt att prata med människor. När man är inne i blomsterhandeln så sätter man ju inte bara upp en affisch man pratar även med innehavaren och säljer in arrangemanget. Jobba med så många personliga kontakter som möjligt! Berätta om er verksamhet. Berätta om föreställningen.

Det viktiga är att hitta en bredd på marknadsföringen och på så vis försäkra sig om att informationen når ut till så många som möjligt. En affisch gör ingen sommar! Lägg ner arbete på att nå den specifika målgruppen. Jobba långsiktigt!

Marknadsföringen styrs av vilka resurser man har ekonomiskt och personellt samt vilken målgrupp man vill nå.

Vi har listat olika delar i marknadsföringen:Riksteaterns pressansvarig hjälper er lokaltidning med intervjutid med skådespelare/artister. Förutom de stora lokala medierna är gratistidningar, studenttidningen och studentradio viktiga medier, speciellt för en yngre målgrupp. Överväg vad som ger bäst resultat, om det är Riksteatern eller ni som tar kontakt med pressen.Detta är ett bra sätt att utbyta tjänster: en radiokanal lottar ut biljetter och marknadsför på så vis ert arrangemang.Tänk igenom vad ni kan erbjuda era medlemmar utöver föreställningarnaFöreställningsrelaterade aktiviteter

I samband med föreställningen kan man anordna olika aktiviteter, det kan vara något som har med föreställningens innehåll att göra eller något som händer i direkt samband med föreställningen, allt för att utöka nätverket. På samma sätt kan ni marknadsföra er på annat evenemang i stan. Inramningen av evenemanget är viktigt för den känsla man vill förmedla. En DJ som spelar skivor när man kommer och i pausen kan lätta upp stämningen, en fotoutställning i foajén förmedlar ett brett kulturintresse och närvaro av en nyöppnad klädbutik och deras produkter ger känslan av entreprenöranda. Just i det här fallet tänker vi på aktiviteter för en yngre målgrupp men samma sak kan man ju självklart göra för en äldre målgrupp. Nedan följer några ideér:


Bearbeta olika kontaktnät


Försök hitta personer som kan bli en nyckelperson/ambassadör för er förening. Om ni inte själva vet var denna målgrupp finns är det lämpligt att kontakta personer som ni tror kan ha kunskap om den aktuella målgruppen. När det gäller den unga vuxna publikgruppen kan det vara bra att prata med olika lärare, fritidspersonal, bibliotekarier.


Leta upp mailadresser. Kommunen brukar tillhandahålla ett föreningsregister som brukar ge bra uppslag. Här kommer ett antal förslag på olika kontaktnät man kan bearbeta:


Ett antal branschrubriker från hitta.se/eniro.seSamarbeten


Nyckelordet för ett lyckat arbete med arrangörskapet är samarbete. I samtal med ett antal olika arrangörer återkommer de ideligen till just samarbeten. Samarbeten med privatpersoner, föreningar, organisationer och företag. Och det handlar om det mesta som kan relateras till en föreställning: biljettförsäljning, annonsering, affischering, flyerutdelning, lokaler. Och samarbeten handlar väldigt mycket om att utöka sitt kontaktnät och på så vis få spridning av information men även utöka sin kundkrets. Självklart kan arrangörsföreningen själv bli en samarbetspart. Finns det arrangemang som man själv gå in i? Sälja biljetter till, stödja personellt, ekonomiskt eller upplåta en lokal. Ni får av oss en lista på tips på möjliga samarbetspartners samt en lista på lyckade samarbeten som gjorts av andra arrangörsföreningar. Nedanstående tips är sådant som har fungerat bra för föreningen i stort och har just inte med en specifik föreställning att göra. Kolla även ovan nämnda föreningsregister.


Andra föreningar Kolla om de kan marknadsföra ert arrangemang genom att affischera och distribuera ut flyers. Kan de erbjuda sina medlemmar ett rabatterat pris?


Butiker, caféer, restauranger mm Upprätta ett längre samarbete med olika butiker: bokhandeln, skivaffären, klädbutik, blomsteraffären, spelbutiken. Ta ett möte med chefen och berätta hur er verksamhet ser ut och vad ni har behov. Hur kan ni hitta ett samarbete? För att det ska kännas attraktivt så bör reklambladet innehålla ett erbjudande (gå två betala för en, 25 % rabatt osv) Och det kan då handla om att man får t ex en flyer i butikens påse, bokhandeln stoppar in något i boken man just köpt, kan man få en större yta att, under en vecka typ, få sätta upp extra många affischer i butiken eller caféet.


Filmreklam Kan biblioteket visa filmat material från föreställningen, går det att visa något på bion i foajén eller finns det möjlighet att samarbeta med Folkets Hus om de har de arbetar med filmverksamhet?Utöka verksamheten


Ett annat sätt att utöka sitt nätverk är att starta andra verksamheter inom föreningen. Satsa i första hand på det som har så små kostnader som möjligt.


Marknadsföringstips från Scenkonstportalen.se

Läs gärna marknadsföringstips från Scenkonstportalen.se!

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda