Organisation

Från Riksipedia

Version från den 19 november 2010 kl. 19.05 av Rinda (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Riksteatern, egentligen Svenska Riksteatern, är organiserad som en ideell förening med lokala arrangörsföreningar, regionala föreningar samt en central enhet med producerande, förmedlande och främjande uppgifter. Riksteatern, genom sina medlemmar, utgör en folkrörelse och arrangerar och främjar scenkonst i hela Sverige samt internationellt och äger en teater, en turnerande nationalscen för alla.

Riksteatern består av ca 230 riksteaterföreningar och ca 20 anslutna organisationer. Riksteatern är Sveriges största och mest framgångsrika turnerande teater och har turnerat runt om i Sverige sedan 1930-talet. Riksteatern har idag drygt 40 000 medlemmar över hela Sverige och Riksteaterrörelsen medverkar till att årligen nå en publik på över 1,2 miljoner besökare, antingen som producent eller som arrangör. I Riksteatern ingår även gästspelsscenen Södra teatern och den internationellt välrenommerade Cullbergbaletten.

Riksteaterns VD heter Birgitta Englin. Ordförande, vilken är utsedd regeringen, var under 2005 och 2006 Lena Sandlin-Hedman. Vid Riksteaterns kongress 2007 i Norrköping utsåg regeringen Christer Malm till ny ordförande.

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda