Stefan Ljungqvist

Från Riksipedia

Version från den 5 januari 2011 kl. 14.53 av Henbr (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Stefan Ljungqvist är född och uppvuxen i Göteborg. Stefan är en mångsidig artist som växlat friskt mellan opera, visor, revyer och musikaler.

1970 fick Stefan rollen som Bellman i Stockholms stads Bellmanspel. Detta slog ner som en bomb att en icke Stockholmare fick denna roll och alla tidningarna skrev spaltmeter om ämnet. Nu var det slutspelat på småklubbarna och karriären tog fart. Stefan Ljungqvist blev nu känd för en allt större publik. Stefan genomgick scenskolans lyriska linje i Göteborg 1972 – 1975.

Han var anställd vid Borås Stadsteater 1979-1983 där han medverkade i operor som Bruden som försvann och Albert Herring. Här bör även nämnas rollen som Lenny i den dramatiska pjäsen Möss och människor.

Under 80-talet kom Hagge Geigert och erbjöd Stefan engagemang. Tillsammans gjorde de elva säsonger på Lisebergsteatern. Allt ifrån Hagges Revy till Änkeman Jarl av Vilhelm Moberg. På samma scen spelade han i farsen Arsenik och gamla spetsar 1987 och revyerna Sommarskôj på 1990-talet.

För den stora publiken är Stefan känd som den något fumlige men godhjärtade polismannen Evald Larsson i den populära deckarserien Polisen i Strömstad som sändes i fem omgångar. Stefan har även haft flera egna underhållningsserier i TV bl.a. Stjärnsmäll på Liseberg och Ljungqvist på bommen. Med sin djupa basröst fick Ljungqvist stående ovationer när han i rollen som Joe i musikalen Teaterbåten sjöng "Old man river".

På Storan i Göteborg har han spelat sopåkaren Doolittle i My fair Lady och gjort huvudrollen som Tevje i Spelman på taket. Han är flitigt anlitad som allsångsledare och framträder även som solist tillsammans med symfoniorkestrar. Våren 2011 turnerar han med Riksteaterns och Gunnebo Slott & Trädgårdars Vita hästen.

Stefan är en framstående tolkare av Lasse Dahlquists visor, 1980 sjöng han in LP-skivan Till Lasse Dahlquist från Stefan Ljungqvist. Han tilldelades Lasse Dahlquist-stipendiet 1991.===Fakta=== Skådespelare
Född: 1974

===Tidigare aktuell med=== Snopp och Snippa
Reclaim the klassrum
Apberget


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda