Tillgänglighet på webben

Från Riksipedia

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
(Skapade sidan med 'En tillgänglig webbplats gynnar alla användare, oavsett funktionsvariation. Riksteatern vill göra webbplatserna tillgängliga för så många som möjligt bland annat genom de...')
Rad 2: Rad 2:
-
Det kan handla om allt i från kontrast på textfärg och bakgrund, till att menystrukturen ska vara tydlig. För att få till en tillgänglig webbplats är det egentligen tre saker som spelar roll;
+
Det kan handla om allt i från kontrast på textfärg och bakgrund, till att menystrukturen ska vara tydlig. För att få till en tillgänglig webbplats är det egentligen tre faktorer som spelar roll;
* Kodkvalitet - hur koden är skriven
* Kodkvalitet - hur koden är skriven
* Struktur - webbplatsens struktur och layout
* Struktur - webbplatsens struktur och layout
Rad 8: Rad 8:
-
''Kodkvalitet'' handlar om att hemsidan tekniskt är uppbyggd så att all information ska gå att tolka oavsett vilka hjälpmedel besökaren använder. ''Struktur'' handlar om konsekvens och förutsägbarhet, att besökaren lätt kan lära sig använda sidan och förutse funktionaliteten. Plattformen Wordpress som Riksteatern använder för alla lokala och regionala hemsidor är förberedd för att klara de krav som ställs på kodkvalitet och struktur.''Redaktionellt'' handlar om rutiner för hur innehåll skrivs och läggs in, t.ex. bilder på hemsidan. Här nedan hittar du tips, riktlinjer och länkar till mer information för att underlätta för dig som vill skapa en mer tillgänglig webbplats.
+
''Kodkvalitet'' handlar om att hemsidan tekniskt är uppbyggd så att all information ska gå att tolka oavsett vilka hjälpmedel besökaren använder.
 +
 
 +
''Struktur'' handlar om konsekvens och förutsägbarhet, att besökaren lätt kan lära sig använda sidan och förutse funktionaliteten. Plattformen Wordpress som Riksteatern använder för alla lokala och regionala hemsidor är förberedd för att klara de krav som ställs på kodkvalitet och struktur.
 +
 
 +
''Redaktionellt'' handlar om rutiner för hur innehåll skrivs och läggs in, t.ex. bilder på hemsidan. Här nedan hittar du tips, riktlinjer och länkar till mer information för att underlätta för dig som vill skapa en mer tillgänglig webbplats.
 +
 
 +
Läs mer på [http://www.kulturradet.se/Tillgangligt-kulturliv/Battre-tillganglighet-pa-webbplatsen Kulturrådets webbplats om tillgänglighet på webben]
 +
 
[[category:Webbhandbok]]
[[category:Webbhandbok]]

Versionen från 12 maj 2016 kl. 15.24

En tillgänglig webbplats gynnar alla användare, oavsett funktionsvariation. Riksteatern vill göra webbplatserna tillgängliga för så många som möjligt bland annat genom den tekniska och innehållsmässiga utformningen.


Det kan handla om allt i från kontrast på textfärg och bakgrund, till att menystrukturen ska vara tydlig. För att få till en tillgänglig webbplats är det egentligen tre faktorer som spelar roll;


Kodkvalitet handlar om att hemsidan tekniskt är uppbyggd så att all information ska gå att tolka oavsett vilka hjälpmedel besökaren använder.

Struktur handlar om konsekvens och förutsägbarhet, att besökaren lätt kan lära sig använda sidan och förutse funktionaliteten. Plattformen Wordpress som Riksteatern använder för alla lokala och regionala hemsidor är förberedd för att klara de krav som ställs på kodkvalitet och struktur.

Redaktionellt handlar om rutiner för hur innehåll skrivs och läggs in, t.ex. bilder på hemsidan. Här nedan hittar du tips, riktlinjer och länkar till mer information för att underlätta för dig som vill skapa en mer tillgänglig webbplats.

Läs mer på Kulturrådets webbplats om tillgänglighet på webben

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda