Ulf Dohlsten

Från Riksipedia

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
 
(En mellanliggande version visas inte.)
Rad 1: Rad 1:
-
De allra flesta har väl en plats för Ulf Dohlstens rollfigur Lars-Erik i SVT:s långkörare ''Hem till byn''. Men naturligtvis finns det mycket mer att säga om mannen som inledde skådespelarbanan med amatörteater i Mölndal. Ulf är utbildad vid scenskolan i Stockholm och har arbetat såväl Skånska Teatern som Stockholms Stadsteater. Ytterligare en långkörare var tv-såpan ''Vita Lögner'' där Ulf hann med över 700 avsnitt. Mellan 1978 och 1998 var han konstnärlig ledare Backa Teater i Göteborg varefter han, tillsammans med kollegan Puck Ahlsell, tog över Lisebergsteatern efter Hagge Geigert.<br /><br />                   
+
Hisings-bördige Ulf har under sin långa karriär varit verksam som både regissör, pedagog och skådespelare. Han upptäcktes som 20-åring och fick rollen som Lars-Erik i den populära TV-serien ''Hem till byn''. Därefter blev det Scenskolan i Stockholm och några år på Skånska teatern och Stockholms stadsteater. 1978 blev Ulf konstnärlig ledare på Backateatern i Göteborg, ett engagemang han fortsatte med i 20 år. Han syntes också som skådespelare på Göteborgs stadsteater och hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern. När Hagge drog sig tillbaka tog Ulf över ledningen tillsammans med Puck Ahlsell. TV-publiken har också kunnat se honom i långköraren ''Vita lögner''.
 +
 
 +
Ulf har även varit verksam som regissör och skådespelare på Borås stadsteater. 2003 medverkade han i Kent Anderssons revy Aftonstjärnan i Göteborg.
 +
Under åren har Ulf också synts flitigt på olika sommarscener som Fredriksdalsteatern och Vallarnas friluftsteater där han både regisserat och spelat.
 +
 
 +
 
 +
Våren 2013 medverkar Ulf i ''Ladykillers'', på turné med Riksteatern i samarbete med Gunnebo Slott & Trädgårdar.
 +
<br /><br />                   
===Fakta===
===Fakta===
Skådespelare<br /><br /><br />
Skådespelare<br /><br /><br />
[[Category:Biografier]]
[[Category:Biografier]]

Nuvarande version från 23 oktober 2012 kl. 12.24

Hisings-bördige Ulf har under sin långa karriär varit verksam som både regissör, pedagog och skådespelare. Han upptäcktes som 20-åring och fick rollen som Lars-Erik i den populära TV-serien Hem till byn. Därefter blev det Scenskolan i Stockholm och några år på Skånska teatern och Stockholms stadsteater. 1978 blev Ulf konstnärlig ledare på Backateatern i Göteborg, ett engagemang han fortsatte med i 20 år. Han syntes också som skådespelare på Göteborgs stadsteater och hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern. När Hagge drog sig tillbaka tog Ulf över ledningen tillsammans med Puck Ahlsell. TV-publiken har också kunnat se honom i långköraren Vita lögner.

Ulf har även varit verksam som regissör och skådespelare på Borås stadsteater. 2003 medverkade han i Kent Anderssons revy på Aftonstjärnan i Göteborg. Under åren har Ulf också synts flitigt på olika sommarscener som Fredriksdalsteatern och Vallarnas friluftsteater där han både regisserat och spelat.


Våren 2013 medverkar Ulf i Ladykillers, på turné med Riksteatern i samarbete med Gunnebo Slott & Trädgårdar.

Fakta

Skådespelare


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda