Ulf Dohlsten

Från Riksipedia

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
-
De allra flesta har väl en plats för Ulf Dohlstens rollfigur Lars-Erik i SVT:s långkörare ''Hem till byn''. Men naturligtvis finns det mycket mer att säga om mannen som inledde skådespelarbanan med amatörteater i Mölndal. Ulf är utbildad vid scenskolan i Stockholm och har arbetat såväl Skånska Teatern som Stockholms Stadsteater. Ytterligare en långkörare var tv-såpan ''Vita Lögner'' där Ulf hann med över 700 avsnitt. Mellan 1978 och 1998 var han konstnärlig ledare Backa Teater i Göteborg varefter han, tillsammans med kollegan Puck Ahlsell, tog över Lisebergsteatern efter Hagge Geigert.<br /><br />                   
+
Hisings-bördige Ulf har under sin långa karriär varit verksam som både regissör, pedagog och skådespelare. Han upptäcktes som 20-åring och fick rollen som Lars-Erik i den populära TV-serien ''Hem till byn''. Därefter blev det Scenskolan i Stockholm och några år på Skånska teatern och Stockholms stadsteater. 1978 blev Ulf konstnärlig ledare på Backateatern i Göteborg, ett engagemang han fortsatte med i 20 år. Han syntes också som skådespelare på Göteborgs stadsteater och hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern. När Hagge drog sig tillbaka tog Ulf över ledningen tillsammans med Puck Ahlsell. TV-publiken har också kunnat se honom i långköraren ''Vita lögner''.
 +
 
 +
Ulf har även varit verksam som regissör och skådespelare på Borås stadsteater. 2003 medverkade han i Kent Anderssons revy Aftonstjärnan i Göteborg.
 +
Under åren har Ulf också synts flitigt på olika sommarscener som Fredriksdalsteatern och Vallarnas friluftsteater där han både regisserat och spelat. Nu är han tillbaka på Gunnebo för andra gången.  
 +
<br /><br />                   
===Fakta===
===Fakta===
Skådespelare<br /><br /><br />
Skådespelare<br /><br /><br />
[[Category:Biografier]]
[[Category:Biografier]]

Versionen från 23 oktober 2012 kl. 12.23

Hisings-bördige Ulf har under sin långa karriär varit verksam som både regissör, pedagog och skådespelare. Han upptäcktes som 20-åring och fick rollen som Lars-Erik i den populära TV-serien Hem till byn. Därefter blev det Scenskolan i Stockholm och några år på Skånska teatern och Stockholms stadsteater. 1978 blev Ulf konstnärlig ledare på Backateatern i Göteborg, ett engagemang han fortsatte med i 20 år. Han syntes också som skådespelare på Göteborgs stadsteater och hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern. När Hagge drog sig tillbaka tog Ulf över ledningen tillsammans med Puck Ahlsell. TV-publiken har också kunnat se honom i långköraren Vita lögner.

Ulf har även varit verksam som regissör och skådespelare på Borås stadsteater. 2003 medverkade han i Kent Anderssons revy på Aftonstjärnan i Göteborg. Under åren har Ulf också synts flitigt på olika sommarscener som Fredriksdalsteatern och Vallarnas friluftsteater där han både regisserat och spelat. Nu är han tillbaka på Gunnebo för andra gången.

Fakta

Skådespelare


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda