Vem gör vad i den konstnärliga ensemblen?

Från Riksipedia

Version från den 20 december 2010 kl. 10.18 av Admin (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Regissören
tolkar pjäsen och är den person som har den konstnärliga helhetssynen och det konstnärliga ansvaret för vad pjäsen förmedlar. Regissören samarbetar med övriga i det konstnärliga teamet.

Scenografen
förverkligar regissörens vision. Scenografen skapar scenens dekor och rekvisita och gör detaljerade ritningar för verkstäderna.

Ljussättaren
planerar hela ljusschemat. Ljuset skapar stämningar, lyfter fram skådespelarna, levandegör dekoren och riktar publikens uppmärksamhet till rätt ställe.

Scenteknikerna
ställer i ordning dekor, ljus och ljud.

Scenmästaren
är arbetsledare på scenen och har det övergripande ansvaret för scenbygget. Andra arbetsuppgifter är att detaljplanera arbetstider och restider, och att bevaka scendekoren och teknikens totala volym.

Belysningsmästare
ansvarar för att belysningsutrustningen hängs upp och riktas rätt, och kör ljuset under föreställningen.

Ljudteknikern
ansvarar för ljudutrustningen och reglerar ljudnivåerna. Under föreställningen står ljudteknikern vid mixerbordet bak i salongen.

Dramatikern
skriver manus till pjäsen. Hur denna process går till kan se väldigt olika ut. Vissa dramatiker har en grundidé men jobbar fram pjäsens dialog tillsammans med regissör och skådespelare. Andra levererar färdiga manus.

Dramaturgen
är en person som läser, analyserar och i vissa fall bearbetar manus för teaterns räkning. Dramaturgen finns ofta med på repetitionerna, som en länk mellan dramatiker/manus och regissör.

Kompositören
komponerar musiken för föreställningen. När man komponerar för teater handlar det ofta om ledmotiv och teman som återkommer för att förstärka olika karaktärer eller stämningar.

Koreografen
bestämmer hur dansarna rör sig över scenrummet. Även i dramatiska uppsättningar kan en koreograf hjälpa till med de fysiska uttrycken.


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda